Wojciech Szczurko

Wywiadu udziela: Wojciech Szczurko – General Manager w Restauracji i Browarze Staromiejski Jan Olbracht w Toruniu


1. Piętnastowieczna gotycka kamienica przy Szczytnej w Toruniu – to miejsce, do którego od ilu już lat zapraszacie torunian i turystów?

– Jesteśmy świeżo upieczonymi 8-latkami! Dokładnie 21.04.2012 roku oficjalnie, po raz pierwszy otworzyliśmy drzwi do Restauracji Jan Olbracht Browar Staromiejski. Wcześniej nieoficjalnie otworzyliśmy się 13.04.2012 w piątek, ale jak się później okazało, piątek 13-go nie przyniósł nam pecha 🙂


2. Śmietanka Toruńska, Olbracht Pils, Piernikowe, Piwo Specjalne, Legenda Króla
– to nie proszę Państwa nazwy książek wartych zobaczenia, tylko nazwy specjalności Browaru Staromiejskiego w Toruniu. Panie Wojciechu, dla tych co kochają piwo a mają dylemat które wybrać, czy mógłby Pan po krótce streścić nam to co polecacie? Czym się różnią dane nazwy, jakie są to rodzaje browarów?

– Hmmm, tym co kochają piwo, poleciłbym spróbowanie każdego z naszych wyrobów, bo nieskromnie powiem, że trzymają poziom, a prawie wszystkie piwa sprzedajemy w butelkach na wynos 🙂 🙂
– Śmietanka Toruńska to piwo pszeniczne, górnej fermentacji, z goździkowo-bananowym posmakiem. Lekkie i orzeźwiające – idealne na nadchodzącą porę roku! Śmietanka Toruńska to laureat Pszenicznej Bomby z 2012 roku na festiwalu piw Birofilia 2012, a także dwukrotny zdobywca II miejsca na Ogólnopolskim Konsumenckim Konkursie Piw Chmielaki Krasnostawskie.
– Olbracht Pils – to piwo dla osób lubiących klasykę. Jasne, pełne, jęczmienne, z wyraźną goryczką chmielową. Klasyczny lager o królewskiej złotej barwie!
– Piwo piernikowe to nasz ukłon w stronę toruńskiej tradycji! Nasze toruńskie dziedzictwo!  Piernikowe jest piwem ciemnym, jęczmiennym z dodatkiem specjalnie wyselekcjonowanej mieszanki przypraw korzennych oraz miodu. Jest to autorska receptura naszego Piwowara – Mirosława Gałki. Piwo to idealnie nadaje się do picia na zimno, ale także świetnie sprawdza się w roli zimowego grzańca! W ciągu 8 lat piwo piernikowe zdobyła takie wyróżnienia jak: II oraz III miejsce na ogólnopolskim Konkursie Piw Rzemieślniczych KPR 2018 i 2019, a także III miejsce  podczas Ogólnopolskiego Konsumenckiego Konkursu Piw Chmielaki! Krasnostawskie. Jako lokal, dzięki temu piwo otrzymaliśmy wyjątkowe odznaczenie Made in Toruń!
– Legenda Króla, to z kolei Piernikowy Rosyjski Imperialny Stout (RIS) leżakowany w dębowych beczkach po whisky. Szlachetne piwo z nutą charakterystycznych dla nas przypraw korzennych. Wyjątkowe piwo dla osób szukających ciekawych ciemnych, mocnych szlachetnych piw. Legenda Króla została nagrodzona I miejscem podczas Konkursu Piw Rzemieślniczych KPR 2018, zdobyła także II miejsce podczas Ogólnopolskiego Konsumenckiego Konkursu Piw Chmielaki Krasnostawskie 2018.

Piwo specjalne, to nasza rotująca pozycja w kacie menu. Staramy się co miesiąc zmieniać piwo specjalne, aby pokazać naszym gościom wachlarz smaków piwa, sami też lubimy bawić się stylami, dostosowując je oczywiście do panującej pory roku. Latem często proponujemy owocowe odsłony znanych piw jak np. IPA, czy APA, zimą warzymy stouty, koźlaki czy portery.

Dla wszystkich zainteresowanych sztuką piwowarstwa prowadzimy wycieczki po browarze, gdzie nasz piwowar opowiada o procesie produkcji, zdradza tajniki produkcji piwa i oczywiście charakteryzuje bardzo dokładnie każdy rodzaj piwa. Istnieje także możliwość posmakowania piwa prosto z tanka w naszej leżakowni!

Rozgadałem się trochę 🙂

3. A oprócz browaru, co możecie polecić w swoim lokalu tym, którzy Was nie znają?

– Przede wszystkim dania naszej kuchni! Proponujemy bardzo szeroki wachlarz dań, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich czy wegańskich. W naszym menu można znaleźć golonkę czy stek z polędwicy wołowej, ale także tartę szpinakową, sałatki, czy wiele innych lekkich pozycji. Jesteśmy objęci programem „Czas na Gęsinę”, więc w naszym menu znajdą się także dania z gęsiny! Mamy nadzieje, że obecna sytuacja szybko minie i będziemy mogli wystartować z nowym menu, w którym szykujemy sporo letnich propozycji. Naszą cechą charakterystyczną jest niestandardowa propozycja klasycznych dań kuchni polskiej i europejskiej. Poza browarem i kuchnią Olbracht to także bar, w którym znajdziemy w zasadzie każdy alkohol, lemoniady, świeże soki, czy pyszną kawę!

Olbracht to także apartamenty, w których można zatrzymać się na noc i kolejnego dnia dalej korzystać z dobrodziejstw Torunia 🙂


4. Temat chyba najbardziej gorący. Covid-19.
Czy Pana zdaniem będzie miał duży wpływ na turystykę w Toruniu i Polsce?
Czy ma Pan już sygnały w branży o zamykanych restauracjach, czy innych  miejscach, które nie wytrzymały wirusa?

– Myślę, że Covid-19 będzie miał kolosalny wpływ na turystykę nie tylko w Polsce, ale także na świecie. Obecnie  możemy śmiało powiedzieć, że turystyki nie ma, Coivid ją zamroził, żeby nie powiedzieć, że zabił. Wszystkie grupy z zagranicy odwołują wycieczki, ludzie najzwyczajniej w świecie boją się podróżować i trudno im się dziwić… Myślę, że obecny sezon nie jest już do uratowania. Jeżeli uda się szybko pokonać pandemię i rozluźnić rynek, tym samym uda się utrzymać na powierzchni wielu miejscom. Jeśli jednak obecna sytuacja będzie trwała dłużej, cóż może być różnie. Odwoływane są duże imprezy, największe miejskie atrakcje, które nam restauratorom w bardzo dużym stopniu zapewniały ruch w restauracjach.

Czy mam sygnały, że ktoś z branży się zamyka – tak, niestety mam i szczerze współczuję zarówno pracownikom, jak i inwestorom. Cała ta sytuacja wydarzyła się tak nagle, że nie sposób było się na to przygotować.


6. Jak Wy radzicie sobie w dobie wirusa? Czy zamknęliście się czy jakoś innymi sposobami wychodzicie do klientów? Jeśli tak, to jak do Was trafić?

Prowadzimy sprzedaż na wynos oraz dowóz. Można do nas dzwonić pod nr 797903333 lub pisać na adres rezerwacja@browar-olbracht.pl. Przygotowaliśmy specjalne oferty do firm, które nie są zamknięte. Staramy się za wszelką cenę utrzymać na powierzchni, w końcu od 8 lat jesteśmy częścią toruńskiej gastronomii i mamy nadzieję, jeszcze przez kolejne lata być wyjątkowym miejscem spotkań na mapie toruńskiej starówki.



7. Czy Pana zdaniem mamy jeszcze szansę na sezon turystyczny 2020, jeśli tak w jakim procencie będzie on podobny do lat ubiegłych?

– Tak jak powiedziałem wcześniej, jeżeli uda się szybko wygrać walkę z koronawirusem, jest szansa, że wielu miejscom uda się po prostu przetrwać ten rok. Dużo także zależy od pomocy Rządu i Samorządów. Jestem przekonany, że sezon 2020 nie będzie taki sam jak poprzednie lata. Nie możemy liczyć na tak wielu turystów zza granicy, wydarzenia masowe są odwoływane, to będzie bardzo ciężki rok dla branży gastronomicznej i turystycznej. Jest nadzieja, że Polacy, zamiast wyjechać na zagraniczne wakacje zostaną w kraju, będą zwiedzać Polskę i odwiedzać między innymi restauracje. Myślę, że tak dokładnie, nikt nie potrafi odpowiedzieć, w jakim procencie będzie to podobny rok do lat ubiegłych. Myślę niestety, że w niewielkim. Liczę jednak na to, że jest jeszcze szansa na to, aby lato 2020 było weselsze niż wiosna…



8. Z innej beczki. Pana TOP3 które na pewno trzeba polecić osobom odwiedzającym Toruń to…
To bardzo trudne pytanie! Toruń jest piękny i ma wiele pięknych i ciekawych miejsc. Każdemu rekomenduję odwiedzenie toruńskich restauracji, kawiarni, pubów, każdy może dołożyć cegiełkę do uratowania tego obszaru turystyki – oczywiście zapraszam do siebie! Toruń, ul. Szczytna 15, Jan Olbracht Browar Staromiejski! Poza gastronomią Toruń to piękne zabytkowe kamienice, Bydgoskie Przedmieście, Planetarium, Muzeum Toruńskiego Piernika, Toruńscy Partacze, Dom Legend Toruńskich – dla turystów z dziećmi, Centrum Sztuki Współczesnej, teatr, CKK Jordanki i wiele, wiele innych atrakcyjnych miejsc.



Dziękuję bardzo za rozmowę

Bardzo dziękuję!